mandag 18. mars 2013

Friganisme

En virkelig tankevekker fra nrk.no.
I Norge kaster vi svimlende 50 000 TONN mat hvert år! Jeg har tatt meg den frihet å regne om hva 50 000 tonn med noe tilsvarer:

- 714 286 stykker av meg selv hvis noen noen sinne vil klone meg og lurer på hvordan de kan bruke kroppen min for å illustrere maten som kastes i Norge hvert år
- 50 millioner kålrothoder
- 25 milliarder non stop
- vannet i 20 000 olympiske basseng (de er STORE, mye større enn bassenget du tok svømmeknappen i)

Alt matsøppelet kan i følge nrk.no fylle hele Ullevål Stadion ti meter i høyden.
I tillegg er det masse grønnsaker og frukt som ligger igjen på åkrene etter at innhøstingen har funnet sted. Fordi de ikke er rette nok, små nok, store nok... Lista er lang. Dette er altså fullt spiselig mat som kastes uten å regnes med i de 50 000 tonnene som nevnes lengre opp. Les her og her. En ny rapport viser at opptil halvparten av maten som produseres kastes på vei fra åkeren til tallerkenen. 

Sult dreper flere mennesker enn AIDS, tuberkulose og malaria til sammen. 2,6 millioner barn dør hvert år på grunn av underernæring. Og her i vesten går vi mann av huse for å kjøpe slankepreparater som skal hindre kroppen i å ta opp kaloriene fra maten vi spiser. Butikkansatte er pålagt å kaste overskuddsmat istedet for å kunne gi det til for eksempel Frelsesarmeen. Det er så overhvelmende at jeg nesten ikke klarer tenke på det. Men hva kan man egentlig gjøre som enkeltperson? Boikotte verden og bli eremitt? Sende mat i posten til sultne barn i Afrika? Sultestreike?
Tja. Friganisme er en relativt ny bevegelse bestående av helt vanlige mennesker som har lyst til å gjøre noe med skjevfordelingen i denne verdenen hvor én del bygger på bruk og kast-mentaliteten, mens den andre består av å koke suppe på en spiker. Måten de prøver å utrette noe på, er vet å spise overskuddsmaten som andre ikke vil ha. Det være seg et brød som ble litt for lite, en gulrot som er krokete, eller en melkekartong som ingen vil ha fordi den går ut på dato imorgen. Disse matvarene kan man få tak vi ved å spørre de enkelte utsalgsstedene ved stengetid om de for eksempel har bakevarer de ikke fikk solgt, se etter datovarer i butikken, eller, og her kommer det noget spesielle: se i avfallscontaineren til butikkene. Det høres ganske ekkelt ut, men det trenger visst ikke være det. Etter å ha lest på dette forumet, er jeg helt forbløffet over hvor mye matbutikkene kaster! Et innlegg fortalte om flere sekspakninger med øl, helt fine, som var kastet. Et annet innlegg kunne fortelle om 20 pakker med hele egg som lå pent stablet i en søppeldunk. I tillegg til at folk finner pakker med melblandinger, frukt som er kastet på grunn av en liten sort prikk på skinnet, kjekspakker, yoghurt, listen er like lang som butikksortimentet er stort. Det er ikke en gang snakk om at emballasjen er brutt.


Food not bombs er veldedige organisasjoner som deler ut vegetar-/veganmat til sultne mennesker i nærmiljøet. Her blir det, ettersom jeg har forstått, kun brukt mat de frivillige har fått tak i gratis, altså på friganistisk vis (ikke nødvendigvis i søpla, donasjoner fra butikker er visst også vanlig). Facebook har en egen gruppe for FNB Oslo (sikkert for andre deler av landet også, men siden jeg bor i Oslo er det bare her jeg har lett).

Folk som er friganere er også ofte imot forbruket av klær vi har vent oss til her i Vesten, hvor plettfrie, uslitte plagg blir kastet/gitt bort etter kort tid fordi motehjulet spinner fortere og fortere og det er viktig alltid å ha det nyeste. Menneskene som faktisk lager klærne, på en nedslitt fabrikk hvor man ikke har hverken Arbeidsmiljølov eller bryr seg om løsemiddelskader, så langt borte at samvittigheten vår ikke trenger bry seg, menneskene som jobber dag ut og dag inn på luselønn, de glemmes. Men hvis man ikke har glemt, ja da er det fint å handle hos for eksempel FretexUFFMaritastiftelsenEvangeliesenteret, eller andre ideelle organisasjoner.

Barneklær på Fretex. Bildekilde

Alle bildene av mat i dette innlegget er fra en svensk friganblogg som ofte tar bilde av funnene sine. Helt fullstendig utrolig at det går an å finne så mye fint i søppelkassa. Ok, bananene er litt brune, men det er jo da de er best i banankake.Jeg føler meg litt raddis i dag. 

Et amerikansk søskenpar filmet en vanlig kveld for en friganer, og viser hvor mye de fikk fra kun én butikk. Videolink

Kilde:
Linket til i teksten
Statistikk: Verdens helseorganisasjon

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar